O călătorie alături de prieteni

21 Apr

O călătorie alături de prieteni

O călătorie alături de prieteni

Cred ca cel mai frumos cadou pe care l-am primit de ziua mea a fost vestea ca asociatia noastra a fost selectata sa participe la un curs aflat sub patronajul Erasmus +, curs organizat de catre Asociatia NaturKultur e.v. in Sankt Andreasberg. Mai tarziu aveam sa descopar ca ceea ce parea sa fie o incursiune pe taramul necunoscut al teatrului si teatrului de improvizatie avea sa devina o minunata calatorie alaturi de prieteni. Aventura a inceput pe data de 16 martie 2107, impreuna cu Alexandra Hirlavu, profesoara de desen la Liceul de Arta Hans Mattis Teutsch din Brasov, o alta participanta la curs din partea Romaniei. Am devenit repede foarte bune prietene, simtind ca ne cunoastem de o viata. Si parca, dintr-o data, calatoria mea a devenit o poveste frumoasa in momentul in care am realizat ca, impreuna, putem face fata oricaror incercari. Am decolat de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, lasand in urma rutina de zi cu zi, stresul cotidian si luptele politice ale ultimelor luni, sperand sa ajungem intr-un loc mai linistit, cu oameni frumosi.

Dupa un drum lung si obositor, dar plin de zambete, am ajuns in minunatul orasel St. Andreasberg. Aerul rece de munte, padurile de brazi si linistea care ne inconjurau pareau sa faca timpul sa stea in loc. Am fost intampinati cu mult drag de gazda noastra Svenja Oltmanns si condusi la cabana care avea sa ne fie casa pentru urmatoarele opt zile. I-am cunoscut si pe ceilalti participanti la curs, iar ceea ce m-a frapat a fost multitudinea de zambete care te intampinau. Nu mai conta motivul pentru care ma aflam acolo. Am simtit ca apartineam acelui loc si ca ii cunosteam pe toti de ani de zile. Tarziu spre seara am facut cunostinta cu viitoarea mea colega de camera- Kaidi, cel mai frumos si mai sensibil suflet pe care am avut ocazia sa il cunosc.

In zilele ce au urmat am pasit timizi in magica lume a teatrului alaturi de minunatii nostri profesori Maria Diaz Durillo and Mohammed Awwad. Am colorat, ne-am lasat imaginatia sa zboare liber, am inventat povesti fantastice, am devenit statui, personaje in piese de pantomima si am ras din tot sufletul. Maria ne-a facut cunostinta cu Augusto Boal, cel care a pus bazele proiectului si miscarii Theater of the Oppressed, miscare carea inceput in Brazilia si a revolutionat comunitati intregi, devenind o arma puternica in lupta impotriva regimurilor totalitariste. Am rezilat inca o data puterea si influenta pe care acest limbaj universal, Arta (in toate formele ei de manifestare- muzica, teatru, dans sau pictura) o are in vietile oamenilor. Si astfel, odata cu trecerea zilelor puteam vedea cum incepem sa ne transformam incet, devenind un singur curcubeu, ale carui culori straluceau din ce in ce mai puternic.

In ultimele zile de curs, gazdele si organizatorii acestui minunat proiect- Svenja Oltmanns si Slobodan Djurovic ne-au dezvaluit frumoasa poveste a programelor oferite de Erasmus +, dar si metodele pe care le putem folosi pentru a rescrie momente magice la fel ca cel la care am luat parte. Am invatat cum sa implementam proiecte asemanatoare in tarile noastre si am creat parteneriate intre noi care se vor concretiza cu siguranta in viitoare proiecte Erasmus.

Fiecare seara culturala a fost o bucurie si o incantare. Asteptam ca un copil sa descopar specificul fiecarei tari participante, preparatele culinare, cultura, mostenirea, trecutul, prezentul si viitorul. Insa mai mult decat toate ma fascina sclipirea din ochii fiecaruia atunci cand isi spuneau povestile. Timp de opt zile am citit din Marea Carte a Istoriei file de poveste despre Bulgaria, Spania, Palestina, Grecia, Estonia, Germania, Anglia, Malta, Italia si Croatia. M-am simtit asemeni unui soim care, din inaltul albastru al cerului explora pe rand minunatiile fiecarei tari.

Ziua de 24 martie a adus cu ea momentul despartirii de frumoasa poveste din St. Andreasberg. O tristete profunda si retinuta plutea pe holurile micutei noastre cabane. Apoi o raza de speranta a aparut odata cu promisunea pe care ne-am facut-o unii altora ca ne vom intalni din nou pentru a scrie un nou capitol al acestei minutate calatorii. Si cred cu tarie ca vom reusi sa mai adaugam si alte file in volumul Act Non Formal, pentru ca asa cum un bun prieten mi-a spus „a darui inseamna a iubi”; iar cel mai frumos lucru care ni s-a intamplat in aceasta calatorie a fost faptul ca ne-am daruit si ne-am impartasit cunostintele, bucuriile, ne-am ajutat sa ne depasim temerile, am empatizat si am devenit pentru opt zile o familie multiculturala.

Multumesc NaturKultur e.v pentru calatoria minunata si pentru ca ne-ai facut sa realizam inca o data ca, in ciuda tuturor diferentelor lingvistice si culturale, suntem toti o inima mare care bate, o fila din aceasta frumoasa poveste europeana.

Timp de citire: 
4 min

Comments

Leave a Comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.